Tussentijdse toets

De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die op ongeveer ¾ van de rijopleiding wordt afgenomen door het CBR. De toets verloopt als een echt praktijkexamen, hiermee kun je alvast wennen aan het examen, zodat je dan minder nerveus bent.

Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets je rijvaardigheid. Hij controleert alles wat bij een echt examen ook getoetst wordt en de toets duurt even lang als een echt examen.

In de toets kun je een vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen van het praktijkexamen, zoals file parkeren of een bocht achteruit.

Na afloop van de toets krijg je van de examinator een adviesformulier via je mail. Daarop brengt de examinator per onderdeel advies uit. Je kunt aan de hand hiervan precies zien aan welke onderdelen je nog moet werken. De examinator en je rijinstructeur geven na de toets tips ter verbetering.

Het adviesformulier is je bewijs van vrijstelling voor het onderdeel bijzondere verrichtingen. Daarnaast kan het adviesformulier de doorslag geven bij twijfel over de examenuitslag.

Om in aanmerking te komen voor de toets, moet je in het bezig zijn van een geldig theoriecertificaat. Je moet dit voor het begin van de toets laten zien. Je moet ook een geldig legitimatiebewijs meenemen. Je instructeur bepaalt wanneer jij klaar bent voor de tussentijdse toets.